100    2    0  

Montering og rørlegging for varmtvannsbereder

 14     0
Da jeg var yngre var det ofte slik at varmtvannet bare kunne tappen fra én kran på samme tid, om du tappet varmtvann fra kjøkkenet ble vannet i dusjen kaldt. Dette virker ikke å være et problem lenger.

Da lurer jeg bare på, hvordan var ting koblet sammen før og hva har endret seg nå?

Finnes det skjematiske tegninger som er enkle å forstå?

   #1
 518     Søgne     0
Før gikk ofte samme rør fra kran til kran rundt i huset. Med noen t-stykker ut til hvert punkt. Dermed er trykktapet stort for hver nye bruker som tapper vannet.

Nyere hus har en stor slange til fordelingsskap. Deretter en samlestokk hvor det er et uttak til hver kran/forbruker. Dermed er trykktapet mye mindre. Men det er fremdeles noe trykktap som kan resultere i temperaturforandringer i dusjen.

Type blandebatteri har og veldig mye å si for temperaturforskjeller. Noen av de kan nesten helt eliminere temperatursvingninger.

Optimalt sett kan det settes inn trykbegrenser på hver kurs, eller bare på dusj kurs.. Dette vil gjøre at det reduserte trykket gjør trykkendringer minimale. Men det gjøres normalt ikke pga økte kostnader.
Signatur
   #2
 25,352     Akershus     0
I dag brukes mest trykkstyrte dusjbatterier, f.els Oramix. Her overvåker batteriet trykket inn fra varmt og kaldt. Dersom noen på kjøkkenet tapper varmt, kan varmttrykket ved dusjen falle. Da blander batteriet inn mer varmt og mindre kaldt.
Termostatstyrte batterier er bedre på temperaturregulering, men reagerer gjerne litt tregere. Det ultimate er combo med både trykkstyring og termostatstyring, men da går også prisen noe opp.
Signatur