76    2    0  

Hvordan unngå bakterievekst i vannfiltre når de ikke er i bruk?

 48     0
Hva gjør folk for å unngå dette? Jeg tømmer pumpen og tørker filtrene hver gang vi reiser bort fra hytten. Dette er veldig tungvindt, og noen av de eldre i familien får det ikke til. Hvordan kan jeg unngå oppblomstring av bakterier i filtrene når de står ubrukt så jeg slipper å tømme dem hver gang?

Finnes det en klordispenser som kan slippe klor i brønnen eller direkte i slangen før filtrene? 

Jeg vurderer å fjerne luftenippelen på toppen av filterhusene og erstatte dem med slanger og en manifold slik at jeg kan sprøyte klor direkte inn i filtrene ved avreise (bilde) Så kan jeg bare la pumpen gå litt før vi bruker vannet når vi kommer tilbake. Vil dette redusere levetiden på det aktive kullfilteret veldig?  Tanker?

På sommerhytten filtrerer jeg brønnvannet på følgende måte. 
Nylonscreen/50 micron -> 40 micron (nylontau) -> kullfilter
Filterne står i pumpeskuret ved brønnen og blir veldig varme i solen. 

Vannet kommer fra en myrete grop i terrenget og stinker. Det finnes ingen andre vannkilder. Filterløsningen min er ikke i nærheten av å fjærne farge og lukt. Derfor bruker vi ikke vannet til matlaging eller drikkevann. 
Hvordan unngå bakterievekst i vannfiltre når de ikke er i bruk? - Filter.png - bebbetufs

  (trådstarter)
   #1
 48     0
Virker ikke som om dette er noe som bekymrer folk. Har hatt en ringerunde også.

Det er litt rart, skulle tro noen som har sett hva som gror i et akvariefilter også har drikkevannsfilter og har lagt to og to sammen. 

Søkte litt på engelsk og fant ganske fort ut at filterne kan mangedoble bakterieveksten i løpet av timer når de ikke er i bruk. 

Charcoal filters used in domestic and commercial applications for the removal of objectionable taste and odor support the growth of bacteria to alarmingly high counts. The charcoal beds concentrate both bacteria and organic nutrients that are present in water at low concentration. This results in marked growth of bacteria during the overnight period when the water is stagnant and in their subsequent release into the morning flow.

Source:
Craig Wallis, Charles H Stagg, Joseph L Melnick,
The hazards of incorporating charcoal filters into domestic water systems,
Water Research,
Volume 8, Issue 2,
1974,
Pages 111-113,
ISSN 0043-1354,
https://doi.org/10.1016/0043-1354(74)90135-3.
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0043135474901353)
   #2
 12     0
Hei bebbetufs,

Kjempebra spørsmål du stiller her, og det er tydelig at du har satt deg inn i greiene. Du har helt rett: Et filterhus som står stille, særlig med kullfilter som har samla opp organisk drit, og blir varmt i sola, er nesten det perfekte stedet for bakterier. Det du har lest stemmer veldig bra.

La oss ta dette litt punktvis:

  • Kloring før kullfilter – ikke lurt! Mange tror litt klor fikser alt, men her må man faktisk være forsiktig. Kullfilteret suger til seg klor med en gang, så hvis du heller klor i før det, får du to problemer:

  • Kloren gjør ikke jobben sin videre, fordi den bare blir borte i filteret.

  • Kullfilteret blir brukt opp mye fortere, så du må bytte det hele tida.



Så selv om det høres smart ut, funker det dårlig i praksis.

Problemet er vannkilden sjøl Når vannet kommer fra myrgrop og fortsatt lukter vondt og ser brunt ut etter filtrering, så er det et tegn på at rensinga ikke er nok.

Partikkelfiltre tar bare de store greiene (sand og grums), men lukta, fargen og bakteriene slipper forbi.
Kullfilteret tar noe smak og lukt, men blir fort metta når det er mye organisk stoff – og da blir filteret selv en bakteriefest.

Du trenger altså mer enn bare partikkelfilter og kullfilter.

UV-filter – løsningen som faktisk funker Det aller vanligste nå for hytter er å sette inn et UV-filter. Da bør oppsettet ditt se ca sånn ut:
Brønn → grovfilter (du har) → finfilter (f.eks 5 mikron) → UV-filter → trykktank → kullfilter (så nærme krana som mulig)

Hvorfor?

Først tar du ut de største partiklene med grov- og finfilter.
Så kommer UV-filteret og dreper bakterier, virus og parasitter idèt vannet renner gjennom – ingen kjemikalier, bare lys.
Til slutt kan du bruke kullfilter for å fjerne siste rest av smak/lukt.
Da slipper du å bekymre deg for bakterievekst når hytta står tom – UV-lyset tar knekken på alt rett før vannet går i krana. Du slipper også å tømme alt mellom hver tur, selv om det fortsatt kan være lurt hvis hytta står tom leeenge.

Oppsummert:

  • Ikke bruk klor før kullfilter.

  • Systemet ditt holder ikke for den vannkilden.

  • UV-filter gir deg trygt vann og mindre mas med vedlikehold.

  • Husk et filter på 5 mikron før UV-enheten.

  • Flytt kullfilteret helt til slutt.



Det koster litt å sette opp UV-filter, men det er verdt det sammenlignet med alt annet som ikke funker eller gir mer styr. Hvis vannet fortsatt har mye farge (humus), finnes det egne filtere for det – men start med UV for å få trygt vann først.

Lykke til!