77    1    2  

Forskalingsblokker på fjell - hengseleffekt?

 2     0
Jeg skal snart i gang med å støpe en støttemur, men tviler litt på egen plan og trenger litt råd:

  • Høyde ca. 1 meter, kanskje et par desimeter mer på det meste

  • Lengde ca. 15 meter, men med både 90-hjørne og en lang "sving"

  • Underlaget er bunnsolid grunnfjell

  • Drenering er godt planlagt og tilrettelagt for

  • Fire vertikale kamstål på (minst) 12mm gyses fast i berget hver meter

  • Bil er ikke et alternativ, må blande betongen på stedet

  • Bakfylling får egenvekt på et par hundre kilo kubikken (Glasopor)

  • Baksiden dekkes i knotteplast, forsiden kles inn med kledning, toppen får blikkbeslag.



Egentlig ønsket jeg å støpe en ren betongmur, men etter å ha lest både Armeringsboka og Forskalingsboka (tips: de leses gratis på nb.no) innser jeg at dette vil kreve enormt med plank, stål, arbeid og matematikk.

Nå lurer jeg derfor på om det er smartere å heller støpe en flat betongsåle først for å ta opp ujevnhetene i berget, og så stable forskalingsblokker oppå for mesteparten av muren. Jeg ville da fortsatt kjørt like mye vertikal armering inn i grunnfjellet, men spart enormt mye tid på å blande betong på stedet, og enda mer både tid og penger på å slippe alt forskalingsarbeidet.

Det jeg ikke vet er hvor solid en sånn vegg kommer til å bli med f.eks. 15 cm forskalingsblokker. Jeg vil jo veldig gjerne at det skal fungere, men vil det ikke bli en svakhet i støpeskjøt mellom "blokksjiktet" og sålen? Kan det trenge fukt inn i denne skjøten, ruste de vertikale jernene, og føre til at hele veggen tipper overende som om det var en "hengsel" i bunnen?

Jeg har lurt på å f.eks. støpe inn en CEMflex VB stålplate delvis i sålen utenfor der blokkene skal stables, og så "kle inn" bunnen av nederste sjikt blokker i betong, men jeg aner ikke om det vil fungere eller ha noe for seg. Og ikke minst, hva har jeg glemt?

   #1
 6,920     Akershus     2
Brukte disse da jeg satte opp en støttemur på hytta: https://www.byggmax.no/forskalingsblokk-normal-p04611#1239=89257

4 skift, tilbakefylling med singel fra den ene siden. Sammenføyet med nedstøpt armeringsjern i såle, ett jern i hver blokk. To jern hvert skift, samt stående i hver "lomme". Har lagt platon der det er fylt tilbake, har ikke sett noen tegn til forringelse av jern, verken der eller på andre siden som er eksponert for vær og vind. Den ultimate styrketesten var året etterpå, da en septikbil sto 50 cm fra kanten!

Det høres ut som om du har tenkt på det meste her. Tviler på at det blir noe problem.

.Thag